Belgian Futsal League awards 2023 - 2024
Met het einde van het seizoen in zicht werden gisteren de individuele prijzen uitgedeeld. Grello wist zijn zesde opeenvolgende Gouden schoen te winnen.
Topschutter : Omar Rahou – Futsal Team Charleroi
Voor de vijfde keer ondertussen wordt Omar Rahou (FT Charleroi) topschutter in 1e nationale. Geen veertig doelpunten zoals de voorbije seizoenen, maar met 38 goals, negen meer dan de tweede staat de concurrentie alweer niet op de finishfoto. De onnavolgbare spits uit het Zwarte land rond Charleroi steekt immers nog steeds boven de concurrentie uit en is dan ook de verdiende winnaar.
Achter hem werd er stevig geknokt voor een plaats op het podium en hing alles kortbij elkaar met Sampio Santos Conrado (My-Cars Charleroi) als tweede met 29 doelpunten en Marvin Ghislandi van FT Charleroi werd met 28 doelpunten derde. Seppe Leysen en Kenneth Vanderheyden van Full Hasselt en Ludgero Lopes van Herentals vielen met 27 doelpunten net naast het podium.
Beste scheidsrechter : Kris Feytons
De beste scheidsrechter van het voorbije seizoen is, enigszins verrassend, Kris Feytons. Vorig seizoen eindigde hij al op de vijfde plaats en behoorde dus al bij de top. Deze nog jonge scheidsrechter werd nu overtuigend winnaar en verkozen als beste scheidsrechter van het voorbije seizoen. De nummers twee tot zes zaten kort bij elkaar. Stefan Vrijens, de winnaar van vorig jaar werd knap tweede, van kortbij gevolgd door Gerd Bylois op drie. Bergs, Ertanir en de afscheidnemende Aksoy eindigden kortbij elkaar net naast het podium.
Beste Coach : Petros Papanicolaou – Full Hasselt
Drie jaar geleden maakt deze jonge coach al furore bij Borgloon waar hij met weinig middelen voor knappe resultaten zorgde. Maar sinds zijn komst naar Full Hasselt gaat zijn carrière helemaal crescendo. Wat hij dit seizoen met zijn team op de mat bracht was indrukwekkend. Full Hasselt met vooral Limburgse spelers stond een heel seizoen net achter het ongenaakbare Anderlecht in het klassement. Hij kneedde Hasselt tot een onverwacht sterke eersteklasser. Vertrekkend vanuit een stevige defensie met slechts 63 tegendoelpunten en enkele slimme en technisch sterke voetballers daar net voor, werd Hasselt dankzij hun coach een bijna oninneembare burcht. Petros was zelf ook een begenadigd voetballer, is ex-Rode Duivel en treed nu helemaal in de voetsporen van zijn bekende vader Nico Papanicolaou die zelf zes keer deze trofee als beste coach won. De zoon heeft nu ook zijn eerste prijs te pakken, hij was zowel in de heenronde als in de terugronde overtuigend winnaar. En die eerste trofee voor Petros Papanicolaou als coach van het jaar is dan ook meer dan verdiend en zal alvast niet zijn laatste zijn. Ten huize Papanicolaou zal de Champagne dit weekend stevig knallen.
Beste belofte : Senne Pernet ZVK Eisden-Dorp
De jonge verdediger (19) van Eisden is nieuwe Belofte van het jaar. De U19 Rode Duivel zat iets meer dan een jaar geleden nog zonder club nadat Borgloon de handdoek gooide maar Beloften coach Guy Beckers pikte dit talent snel op en bij Eisden krijgt hij de kans om rustig te groeien. Als verdediger scoorde hij dit seizoen 4 doelpunten op het hoogste niveau. Senne is ook nog veldvoetballer bij Lanaken VV in provinciale en staat daarom in de komende periode dan ook voor een moeilijke keuze, veld of zaal. Wij zouden het wel weten en zijn coach bij Eisden, ook de nationale Beloften coach zal hem de juiste weg wel tonen. Tom Cardoen, 3e keeper van het grote Anderlecht eindigt als keeper nog wel op een knappe tweede plaats. De eveneens U19 Rode Duivel kwam dit seizoen al in actie in de Champions Leaguewedstrijd met RSCA Futsal tegen Sporting Portugal. Het was zijn moeilijke taak om de geschorste Diego Roncaglio en de geblesseerde Cristiano Marquez te vervangen, maar dat deed hij uitstekend. De derde plaats was voor Kus Erdem, de jonge Turkse internationaal die dit seizoen zijn debuut maakte bij Anderlecht en er al vier doelpunten wist te scoren.
Beste doelman : Diego Roncaglio – RSC Anderlecht Futsal
Een tweede opeenvolgende trofee als beste keeper van België. Diego Roncaglio, 34 ondertussen, kwam twee seizoenen geleden over van het grote S.L. Benfica. De Braziliaanse internationaal bezat dan al een kast vol trofeeën en wordt nog steeds aanzien als één van de beste doelmannen in Europa, sommigen zeggen zelfs van de wereld. In België heeft Diego geen concurrentie als keeper en is ook aanvallend een belangrijke pion in het team van coach Cragnaz. Hij begon zijn carrière in Brazilië, waar hij twee titels en drie bekers won om later met FC Kairat Almaty uit Kazachstan nog eens drie titels en drie bekers toe te voegen aan zijn al prestigieus palmares. Het was daar dat Benfica hem ontdekte waar hij vervolgens in vijf jaar tijd 136 wedstrijden speelde, een titel en drie bekers won. Roncaglio kwam naar België om te schitteren en dat deed hij ook de voorbije seizoenen. Overtuigend winnaar dan ook in de categorie, beste keepers. Deze (wereld) topper is onmisbaar voor zijn Anderlecht in hun route naar die Europese cup. Nummer twee bij de keepers is de puntenpakker van Hasselt en de Futsal Rode Duivels, Dries Vrancken, 25 jaar nog maar en ook gekend als de penaltyspecialist. Op de derde plaats Aldo Redivo, de Braziliaanse doelman van My-Cars Charleroi.
Beste speler (Gouden schoen): Gabriel D’Angelo - RSCA Futsal
Gabriel Latanjeira D’Angelo, of kortweg ‘Grello’, blijft de draaischijf, het vernuft, het plezier en de kapitein van het alweer ongenaakbare RSC Anderlecht Futsal. De tot Belg genaturaliseerde Braziliaan wint nu al zijn zesde gouden schoen. Grello won overtuigend zowel de eerste, als de tweede ronde voor de gouden schoen met maar liefst 311 punten voorsprong op nummer twee, Marvin Ghislandi van FT Charleroi. Grello werd onlangs 38 maar blijft in België maar ook in Europa één van de meest toonaangevende spelers. Vier jaar speelde hij bij de Spaanse topclub El Pozo Murcia waarmee hij verschillende titels pakte. Nadien speelde Gabriel D’Angelo voor de Italiaanse topclub Pescara waarmee hij de beker van Italië en de Supercup won. Een technisch superieure speler, de slimste voetballer op het veld, de zachtste kerel ernaast. Het blijft een lust voor het oog en een eer dat dergelijke topper naar ons land kwam. Zijn club Zijn club Anderlecht toont wekelijks via allerlei filmpjes wat de Braziliaanse kunstenaar allemaal kan met een bal. Een heel mooie tweede is Marvin Ghislandi van FT Charleroi, die eindigt een plaatsje hoger dan vorig seizoen en wordt een knappe tweede, weliswaar op grote achterstand van de winnaar, maar toch ook meer dan 100 punten voor op nummer drie, Kenneth Vanderheyden, het uithangbord op het veld van het succesjaar van Full Hasselt. Ook de definitieve doorbraak voor de Limburger, vorig jaar nog twaalfde en nu nipt derde voor de topschutter Omar Rahou.