Betcenter Futsal League Awards 2022 - 2023

Met het einde van het seizoen in zicht werden gisteren de individuele prijzen uitgedeeld. We lijsten graag de winnaars op. 

 

Gouden schoen: Gabriel D’Angelo ‘Grello’ - RSCA Futsal

Gabriel Latanjeira D’Angelo, of kortweg ‘Grello’, is de draaischijf en kapitein van het alweer ongenaakbare RSC Anderlecht Futsal. De ondertussen tot Belg genaturaliseerde Braziliaan wint al zijn vijfde gouden schoen sinds hij zeven jaar geleden naar België kwam voetballen. Grello won overtuigend de eerste ronde voor de gouden schoen met liefst 89 punten voorsprong op Rahou en werd nipt geklopt in de tweede ronde door diezelfde Omar Rahou van Futsal My-Cars Châtelet. Marvin Ghislandi, van Charleroi, werd een mooie derde na een heel sterke tweede ronde van hem. Grello, 37 ondertussen is al jarenlang één van Europa’s toonaangevende spelers. Hij speelde vier jaar bij de Spaanse topclub El Pozo Murcia waarmee hij verschillende titels pakte. Nadien speelde Grello voor de Italiaanse topclub Pescara waarmee hij onder meer het toenmalige Halle-Gooik uitschakelde in de elite Round van de Futsal Cup.

Met Pescara won hij ook de beker van Italië en de Supercup. Technisch sterke speler maar vooral een heel slimme voetballer op het veld, een zachte kerel ernaast. Het blijft een eer en een genoegen dat dergelijke topper naar ons land kwam. Zijn club Anderlecht verbaasde vriend en vijand door zich te plaatsen voor de Final Four in Mallorca. In de halve finale bleek Sporting Lissabon een maatje te groot maar in de strijd om de derde plaats zorgde deze topper nog voor twee doelpunten, net niet voldoende voor het brons.

Image
Grello met de gouden schoen 2022-2023

 

Beste belofte 2022-2023: Vincenzo Morando – La Squadra

Mouscron

De strijd om belofte van het jaar ging dit seizoen tussen de winnaar van vorig jaar, Kobe Vrancken van Real Elmos Herentals en Vincenzo Morando van La Squadra Mouscron. Morando, die nog altijd eenentwintig moet worden was overtuigend de sterkste jongere in de heenronde met liefst 53 punten voorsprong op zijn concurrent. Na nieuwjaar was het Limburger Vrancken die de meeste stemmen binnenhaalde maar niet voldoende om te winnen.

 

Een uitstekende prestatie van Morando die bovendien voor het tweede opeenvolgende seizoen ook topschutter werd van zijn team. Als je op je twintigste 16 doelpunten kan maken bij een ploeg die op de voorlaatste plaats eindigt kan je spreken van een fantastisch seizoen en als je ook de winnaar van het jaar voordien klopt ben je een verdiende winnaar. Schitterende prestatie van dit jeugdig talent waar we het laatste nog niet van gezien hebben. Vrancken werd tweede en derde Morando’s ploegmakker Manuel Ferreira.

 

Image

 

 

Topschutter 2022-2023: Omar Rahou – Futsal My-Cars Châtelet

 

Wie anders dan Omar Rahou is de nieuwe topschutter in 2023? Voor de vierde keer ondertussen, een naam als een klok in het Belgische Futsal en met 43 doelpunten ook dit seizoen de beste schutter in België. Vorige seizoen waren het er 45, tijdens het korte corona seizoen lukte het niet maar ook in 2020 waren het er 45. In 2014 werd hij voor het eerst topschutter, toen met 41 doelpunten. Een spits die jaarlijks meer dan veertig doelpunten scoort, er loopt er in België maar één rond die dat kan. Omar Rahou de onnavolgbare spits uit het Zwarte land rond Charleroi. Dertig ondertussen is de dribbelaar van Futsal My-Cars Châtelet en nu al een carrière om u tegen te zeggen. Rahou speelde ook sterk met de Futsal Red Devils in de beslissende wedstrijd tegen Hongarije en was met zijn doelpunt medebepalend voor het winnende ticket voor de Eliteronde van onze Futsal Rode Duivels. De verwachte en de uiteraard verdiende winnaar.

Image

 

 

 

Beste doelman 2022-2023: Diego Roncaglio – RSC Anderlecht Futsal

 

Diego Roncaglio (33) kwam dit seizoen over van ex-Europees kampioen S.L. Benfica naar Anderlecht. De Braziliaanse internationaal bezat al een kast vol trofeeën bij zijn Belgisch debuut. Roncaglio wordt aanzien als één van de beste doelmannen in Europa, sommigen zeggen zelfs van de wereld. Diego is niet alleen een uitstekende keeper maar ook een gevaarlijke schutter. In de Final Four en de strijd om brons scoorde hij met een hard schot vanuit de tweede lijn. Deze doelman begon zijn carrière in Brazilië, waar hij twee titels en drie bekers won om later met FC Kairat Almaty uit Kazachstan nog eens drie titels en drie bekers toe te voegen aan zijn al prestigieus palmares. Het was daar dat Benfica hem ontdekte waar hij vervolgens in vijf jaar 136 wedstrijden speelde en ook een titel en drie bekers won. Roncaglio kwam naar België om te schitteren en dat deed hij het voorbije seizoen ook, overtuigend winnaar dan ook in de categorie, beste keepers, de nummers twee en drie stonden niet op de foto zoals dat heet. Een echte (wereld) topper en heel belangrijk voor zijn club Anderlecht.

Image

 

Beste Coach 2022-2023: Luca Cragnaz – RSC Anderlecht Futsal

 

Luca heeft er lang moeten op wachten, vorig seizoen pas voor het eerst verkozen tot coach van het jaar maar nu opnieuw de nummer één onder de trainers. Zowel winnaar in de heenronde als in de terugronde. Onverwacht kan je deze winst niet noemen want dat zijn team zich kon plaatsen voor de Final Four en slechts nipt naast het brons greep is uiteraard voor een groot stuk zijn verdienste.

Luca werd dit jaar 46, jong voor een coach, dit wordt alvast niet zijn laatste trofee. In 2003 winnaar als speler en nu voor de tweede keer als coach. Cragnaz, die vier talen spreekt (Frans, Nederlands, Engels en Portugees) begon zijn carrière als keeper ij Sambreville en beleefde zijn topperiode bij het grote Action 21 Charleroi waarmee hij in 2005 de Europacup I won. Hij speelde ook voor Châtelineau en Hasselt en beëindigde zijn carrière bij eerste nationaler Morlanwelz om er in 2007 jeugdtrainer en later coach te worden. Kort nadien werd hij ook keeperstrainer van de Futsal Red Devils en in 2016 zelfs bondscoach. Luca is sindsdien één van de grote trekkers van het Belgische Futsal. Sinds 2019 is hij de trotse coach van het sterkste Belgische team, RSCA Futsal. Bachar (FTA) werd tweede en Aranha (Charleroi) eindigde als derde.

Image

 

 

 

Beste scheidsrechter 2022-2023: Stefan Vrijens

 

Stefan Vrijens is al vele jaren actief op het hoogste niveau, FIFA-scheidsrechter en vorig jaar als enige Belgische scheidsrechter ook actief op het EK Futsal in Nederland. Zonder twijfel het mooiste moment uit zijn carrière aldus Stefan. Een man met Europese ervaring dus, de eerste Belg ook op een groot tornooi sinds 2016 en Pascal Lemal. Een scheidsrechter die zelden opvalt en daardoor heel graag gezien bij spelers en entourage. In 2022 nog de nummer twee maar de Elite clubs verkozen hem dit seizoen als de beste scheids in ons Belgische Futsal, meer dan verdiend voor de rustige scheidsrechter uit Tongeren. Een pluim ook voor zijn carrière en de hoogste tijd dat deze trofee de zijne werd.

 

Image